Sarbatoarea pomenirii mortilor sau mosii de iarna

Te voi lauda, Doamne, din toata inima
ianuarie 9, 2014
Tehnologia de printare tridimensională le oferă părinţilor orbi posibilitatea de a pipăi corpul copilului nenăscut
februarie 26, 2014
Show all

Sarbatoarea pomenirii mortilor sau mosii de iarna

coroane funerare pomenirea mortilor

Pomenirea mortilor sau Mosii de iarna au loc intotdeauna in sambata de dinaintea Saptamanii albe. Numele acestei saptamani provine de la mancarea ce se va consuma: lapte, oua, branza, mancare de culoare alba, prin urmare. Nu se va mai consuma carne tocmai pentru a se face treptat trecerea spre Postul Mare. Sambata aceasta este inceputul unei perioade destul de lungi de pomenire a mortilor, pana la Sambata lui Lazar, cea premergatoare Floriilor.

Semnficatia mosilor de iarna

Numele sarbatorii provine de la stramosii pomeniti acum, apropiati sau indepartati, ce au plecat dintre noi de curand sau mai demult. In aceasta zi, amintirea lor redevine vie prin pomenirea atat la biserica, cat si acasa. De altfel, riturile ortodoxe evidentiaza faptul ca moartea unui apropiat nu inseamna despartirea brusca si indiferenta de acesta. In ziua inmormantarii, cel repausat este condus la cimitir cu pomeni, flori si coroane funerare, dar pomenirea sa se va face si de acum incolo tocmai in astfel de sambete.

Obiceiuri crestin-ortodoxe

In aceasta sambata se fac parastase, slujbe speciale de pomenire a mortilor, cu mancare de dulce. Dupa participarea la Sfanta Liturghie, la care au fost dusi colaci, vin si alte merinde, unele familii fac pomeni si acasa. Aici este chemat preotul pentru a binecuvanta mancarea, apropiati ai mortilor pomeniti, dar mai ales oameni sarmani si copii.

Bineinteles, in aceasta zi este foarte importanta „vizita” celor adormiti. In drum sper cimitir, oamenii dau de pomana celor intalniti, in amintirea rudelor repausate. Mormintele sunt impodobite cu flori si coroane funerare, lumanari si tamaie.

Pana la Saptamana Mare, premergatoare Sfintelor Pasti, crestinii au datoria de a se ruga pentru cei morti si de a da de pomana pentru sufletele lor.

Datini strabune in sambata mosilor de iarna

Sambata mosilor de iarna are importanta unei zile de sarbatoare, chiar daca in calendar nu apare marcata cu rosu. De exemplu, exista o interdictie absoluta in ceea ce priveste spalatul hainelor si a muncilor grele. Pentru ca este ultima sambata in care se consuma carne, in aceasta zi se da de pomana mancarea preferata a celui pomenit pentru ca se spune ca pomana pe care o dam pe pamant ajunge la cel adormit!

Femeile merg la cimitir cu un cos in care au asezat mancarea ce urmeaza a fi data e pomana. Exista obiceiul ca persoana care va primi poamana sa fie asemanatoare celei ce a murit sau sa fie de acelasi gen. Oamenii duc flori, lumanari, coroane funerare pentru a pomeni cum se cuvine memoria celor adormiti. Florile au o importanta majora in intregul rit funerar, de aceea le intalnim frecvent in diverse momente ale ritului: obiceiul bradului (in anumite parti ale tarii), prezenta coroanelor funerare. Florile sunt elemente perene, deci durabile, iar prin renasterea lor in fiecare an marcheaza credinta potrivit careia va avea loc invierea mortilor.

 

Articol sponsoriat de:

” CoroaneFunerare.ro”

Comments are closed.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com