Pastele mortilor traditii si coroane funerare in Bucuresti

Soţia bună face soţul bun!
mai 21, 2014
Din lumea viselor. Onirismul.
august 4, 2014
Show all

Pastele mortilor traditii si coroane funerare in Bucuresti

Pastele Blajinilor (Pastele mortilor) este o sarbatoare de origine populara, prezenta in traditiile Europei de Est cu mult inaintea crestinismului. De obicei, aceasta intalnire inedita cu cei adormiti se petrece dupa Duminica Tomeii, deci la 8 zile dupa Sfintele Pasti. Specialistii au gasit dovezi cum ca in Romania in provinciile traditionale dar si in Bucuresti aceasta sarbatoare se intampla chiar in Saptamana Luminata, mai exact Sambata, dar si ca, in unele parti ale Basarabiei, se petrece in Duminica Tomei.

Ce inseamna Pastele Blajinilor sau Pastele Mortilor?

Sarbatoarea cunoaste diverse manifestari, in functie de zona in care se petrece. In general, in ziua de Pastele Mortilor, slujba de sfintire se face direct la mormantul celui adormit. Preotii pleaca de dimineata la cimitir, unde sunt asteptati de credinciosi cu oua rosii, cozonaci, vin rosu si alte mancaruri pentru a fi binecuvantate si apoi consumate.

De Pastele Blajinilor, toate mormintele sunt ingrijite din timp de catre rudele ramase. In Bucuresti se spune, insa, ca cei ce au grija de mormintele strainilor, fie prin curatare si ingrijire fie prin depunerea de jerbe funerare sau coroane de flori, vor fi rasplatiti de Dumnezeu pentru fapta lor buna. Mormintele trebuie sa fie pline de flori, tocmai pentru a ajuta oamenii sa depaseasca tristetea mortii. La picioarele crucilor si pe morminte se aseaza coroane funerare si jerbe funerare.

Dupa ce preotul sfinteste mancarea si ii pomeneste pe cei raposati, rugandu-se pentru ei impreuna cu rudele, mancarea este impartita tuturor celor prezenti. In unele zone, oamenii se aseaza pe iarba, iar clericii sunt asezati la masa, toti mancand in amintirea celor adormiti. Oamenii lasa sa cada in iarba firmituri si picaturi de vin pentru ca si cei morti sa manance pe lumea cealalta.

Cine sunt Blajinii?

Se spune ca cei adormiti se transforma in blajini. Cuvantul provine din slavona si are acelasi sens, de om bland, bun. Ei traiesc pe o insula inconjurata de Apa Sambetei. Blajinii afla ca e Paste atunci cand gospodinele arunca cojile oualor sfintite in noaptea de Inviere intr-o apa.
Blajinii se roaga, de asemenea, pentru cei vii prin post si rugaciune.

Spre deosebire de alte pomeniri ale mortilor, Pastele Blajinilor a starnit controverse tocmai datorita originilor incerte. Multi considera Pastele Mortilor ca fiind o sarbatoare populara, deci pagana, cu implicatii ce nu se potrivesc crestinismului si dogmelor. Din contra, in Bucuresti si in zona sudica a tarii, preotii participa la sarbatoare, sfintesc bucatele aduse spre impartise si sper consum in cimitire, deci oficiaza in mod firesc acest asa-zis parastas colectiv. Mai mult, Pastele Mortilor este un prilej de a depune jerbe si coroane funerare intru pomenirea celor uitati sau nestiuti din neamul fiecaruia.

Pastele Blajinilor in Bucuresti

Bineinteles, traditiile sunt mult mai bine pastrate in mediul rural, insa si in Bucuresti sau in alte orase din Romania, oamenii isi amintesc de cei dragi, plecati dintre noi, ii viziteaza si se roaga pentru ei. Cimitirele capata un aer sarbatoresc, fiind impodobite cu flori si jerbe funerare, cruci din flori si coroane funerare fiind depuse atat in Bucuresti cat si in Ilfov si imprejurimi. Chiar daca in cimitirele oraselor nu mai predomina elementul vegetal precum in zonele rurale, oamenii depun coroane funerare pe marmura mormintelor, in semn de regret si pretuire pentru cei adormiti.

Comments are closed.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com