Părintele Arsenie Boca şi internetul. O posibilă profeţie?

55 de Maxime ale vieţii spirituale
mai 14, 2013
Saraca tara bogata cu istoria uitata…
iunie 7, 2013
Show all

Părintele Arsenie Boca şi internetul. O posibilă profeţie?

Ideile…dincolo de fereastră învaţă să zboare.

           Afară este lumea.

           Ideile – şi ele – au nevoie de un acoperiş

 

                     (P.S.- Daniil Stoenescu, Părintele Arsenie. Omul Îmbrăcat în Haine de In şi Îngerul cu Cădelniţa de Aur, ed. Charisma, 2009 pag. 499)

 

Am dat peste acest fragment, printre alte propoziţii aruncate alandala, aparent scoase afară din orice context dar strânse într-un capitol de final cu titlul Expresii, la sfârşitul cărţii menţionate mai sus.

În primă instanţă sunt câteva elemente care leagă subtil această afirmaţie de internet. Ideile…Ei bine, internetul este o lume virtuală a ideilor cu finalitate practică. O lume virtuală pe care o percepi în mii de culori şi tonalităţi sonore ori mai precis zis în miliarde de (mega) pixeli dar în spatele căreia se află o lume cât se poate de reală, cu zeci de mii de magazine aflate doar la un click distanţă; cu prieteni , colegi, rude şi duşamani mereu „lângă” tine dar separaţi de un alt monitor şi eventual ascunşi sub un nickname; mulţimea de trusturi media care ne pun la dispoziţie prin portalurile ziarelor şi a agenţiilor de presă informaţii despre orice şi oricine pentru a suplini (vezi Doamne !) „nevoia” de a fi informat. Aşadar ideile învaţă să zboare, mai precis circulă cu viteză pe world wide web, numai după ce au ieşit pe „fereastră”. Ori toată lumea ştie că cel mai cunoscut sistem de operare care şi-a câştigat faima mondială se numeşte în engleză tot „fereastră” (dar la plural): Windows (fie el, ’95 ’97 ’XP sau mai actualul ’07) rivalizând şi surclasându-le pe celelalte Milenium, Linux etc.

Aşadar eu cred că ceea ce părintele Arsenie Boca a spus atunci prin fraza „Ideile…dincolo de fereastră învaţă să zboare” s-ar traduce  pe româneasca zilelor noastre cam aşa: după ce ai pornit calculatorul şi sistemul de operare Windows a fost lansat în execuţie îţi stă la dispoziţie o lume întreagă prin intermediul internetului.

În legătură cu afirmaţia următoare, „afară e lumea”, dacă îi dai acesteia semnificaţia denotativă adică ceea ce semnifică este exact ceea ce spune, nu te-ai fi aştepta de la un părinte văzător cu duhul ca părintele Arsenie Boca, ce nu arunca două vorbe fără noimă, să vorbească în propoziţii gen clasa I precum: Ana are mere. ’Da, ce părinte, eu nu-mi dau seama după ce deschid dimineaţa geamul în cameră, ce am în faţa ochilor mei ? Adică parcarea plină de maşini, Alimentara din colţ, forfota oamenilor, viermuiala asta stresantă care îmi aminteşte că îmi stă înainte o altă zi infernală la servici, pentru a-mi plăti ratele la apartament, maşină, maşina de spălat şi alte maşinării mai mari sau mai mici. Adică eu nu ştiu că înainte îmi stă lumea asta… . Aşadar cred că părintele Arsenie se referea la altă fereastră. Una virtuală.

Afară este lumea se poate spune că se referă la reţeaua globală a internetului care odadă ce s-au deschis „ferestrele” leagă practic toată omenirea şi relaţile dintre oameni de orice natură şi interes.  Ia să ne găndim la câteva versete biblice care spun ceva despre lume: „Cei ce se folosesc de lumea aceasta, ca şi cum nu s-ar folosi de ea; căci chipul lumii acesteia trece” (1 Cor 7, 31) şi cel mai concludent exemplu, „Nu iubiţi lumea, nici lucrurile din lume. Dacă iubeşte cineva lumea, dragostea Tatălui nu este în el. Căci tot ce este în lume: pofta firii pământeşti, pofta ochilor şi lăudăroşia vieţii, nu este de la Tatăl, ci din lume” (1 Ioan 2, 15-16). De reţinut faptul că nu e blamabil că trăieşti în lume, pentru că nu-i aşa, am vrea să trăim oriunde se trăieşte după felul binecuvântat lăsat de Dumnezeu dar nu avem unde să ne ducem ! Încă. Şi cu asta trecem la următoarea propoziţie ce se leagă clar de celelalte, enunţată puţin echivoc dar care exprimă mai bine atitudinea părinteluui Arsenie faţă de controversa teologică de astăzi în ceea ce priveşte internetul.

De remarcat că părintele se împacă cu ideea internetului din moment ce e un dat de la Dumnezeu că ideile „au nevoie de un acoperiş”. Acoperiş, sau site ori pagină de internet. Aşadar este şi nu este infernet , cum o spun unii sfinţi părinţi. De fapt nu văd nici o contrazicere între părerea părintelui Arsenie şi ceilalţi. Aşa cum lumea deşi e sub stăpânirea celui rău, nu e ceva demonic. E ceva şi cu bune şi cu rele, ce îţi atrage atenţia asupra felului în care o foloseşti şi în ce scop. La fel cu internetul.

 

Comments are closed.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com