Întâistătătorii de Biserici Ortodoxe au oficiat Sfânta Liturghie la Patriarhia Ecumenică din Constantinopol

ACEST LUCRU ESTE ÎNFRICOŞĂTOR!
martie 7, 2014
Razboiul din Criemea
ANUNT FOARTE IMPORTANT PENTRU ROMANI: Ministerul Afacerilor Externe recomandă cu fermitate cetăţenilor români să evite deplasările pe teritoriul Ucrainei
martie 12, 2014
Show all

Întâistătătorii de Biserici Ortodoxe au oficiat Sfânta Liturghie la Patriarhia Ecumenică din Constantinopol

Întâistătătorii de Biserici Ortodoxe au oficiat Sfânta Liturghie la Patriarhia Ecumenică din Constantinopol

În Duminica Ortodoxiei Întâistătătorii de Biserici Ortodoxe Autocefale participanţi la lucrările Sinaxei care s-au desfăşurat de pe 6 până pe 8 martie la Patriarhia Ecumenică din Constantinopol au oficiat astăzi, 9 martie, Sfânta Liturghie în Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din cartierul Fanar (Istanbul).

Sfânta Liturghie a fost oficiată de 12 Întâistătători de Biserici Ortodoxe:

† Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului,

† Teodor al II-lea, Patriarhul Alexandriei şi a Întregii Africi,

† Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului,

† Kiril, Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii,

† Irineu, Patriarhul Serbiei,

† Daniel, Patriarhul României,

† Neofit, Patriarhul Bulgariei,

† Ilia al II-lea, Patriarhul Georgiei,

† Chrisostom al II-lea, Arhiepiscopul Ciprului,

† Ieronim, Arhiepiscopul Atenei şi a toată Elada,

† Sava, Mitropolitul Varşoviei şi a toată Polonia,

† Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei şi a toată Albania.

După citirea Sfintei Evanghelii, Arhimandritul Bartolomeu Samaras, Secretarul Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice a citit comunicatul comun al Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe. Întâistătătorii au săvârşit, după Sfânta Liturghie, o slujbă de pomenire (Trisaghion) pentru patriarhii ortodocşi trecuţi la Domnul şi pentru odihna sufletelor celor adormiți pentru dreapta credință ortodoxă.

La final, a urmat o procesiune cu icoanele, în curtea Patriarhiei Ecumenice, apoi Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe au binecuvântat poporul de la balconul Palatului Patriarhal.

Mai multe detalii aflăm de la reporterul Radio TRINITAS Aurel Moisiuc prezent la eveniment: „Fiecare ierarh a purtat în mână câte o icoană, iar la final Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, a citit rugăciunea de sfinţire a icoanelor şi a binecuvântat pe cei prezenţi. În cadrul Sfintei Liturghii a fost citit documentul care cuprinde concluziile Sinaxei Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe. De asemenea, s-a hotărât ca Sinodul Panortodox să se desfăşoare în anul 2016 în vechea cetate a Constantinopolului. Totodată, s-au constituit comisiile de lucru pe departamente care vor analiza şi pregăti lucrările premergătoare. În concluzii sunt cuprinse temele Sinodului Panortodox care vor fi reluate, analizate şi discutate în cadrul Consiliilor pregătitoare. În această seară Preafericitul Părinte Patriarh Daniel are programată o vizită în mijlocul comunităţii românilor de aici din Istanbul, mai precis la Biserica Sfânta Muceniţă Paraschevi din Istanbul”.

 

Ne informează centrul de presă al Patriarhiei Române: Basilica.ro

Florin Popescu
Florin Popescu
Simplu si atat de greu de inteles in cat nici eu nu ma inteleg!

Comments are closed.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com