Impresii dintr-un pelerinaj

O viață închinată lui Dumnezeu și oamenilor
O viață închinată lui Dumnezeu și oamenilor (preluare ziarul Lumina)
noiembrie 2, 2016
Șoc în România. A MURIT STELA POPESCU! Actrița a fost găsită fără suflare. Medicii au încercat să o resusciteze minute in sir
noiembrie 23, 2017
Show all

Impresii dintr-un pelerinaj

În ultimele trei săptămâni ale acestui an am făcut un amplu pelerinaj prin vechile și faimoasele mănăstiri din Moldova, cu precădere cele din jurul Târgului Neamț spre Ceahlău și ale Sucevei de la Voroneț spre Putna, destinația finală fiind orașul Iași unde se află prețioasele moaște ale Sfintei Paraschiva de la Catedrala Mitropolitană.

Oare ce am căutat să văd în acest pelerinaj ? Să admir vechile ctitorii ale Sfântului voievod Ștefan cel Mare, în fior de iz al unui vechi ev mediu românesc ? Se mai poate simți astăzi așa ceva ? Sau să aștept schimbări spectaulare în fața vehilor icoane făcătoare de minuni ale Maiii Domnului și atâtor mari sfinți ? Poate că m-a mânat dorința de-a întâlni mari duhovnici călcând în curțile mănăstirilor unde au viețuit un Paisie Olaru, Ilie Cleopa, Nicolae Bălan, Iustin Pârvu… Spre rușinea mea n-am prins pe nici unul din ei în viață, deși mi-au fost contemporani. Dar mă mângâi cu frumoasele lor scrieri și învățături. Aș putea spune că am căutat câte ceva din fiecare din cele de mai sus, în fapt însă nu m-au interesat atât de mult locurile cât am vrut să cunosc mai mult oamenii.

Oameni de care, prin specificul zonei și tradiției în care trăiesc, facem glume etnice unii despre alții pe seama unor caractere mai mult sau mai puțin anecdotice. Și totuși aceștia sunt neamul meu din care mi-a dat Dumnezeu să fac și eu parte. Un neam pe care trebuie să-l înțeleg, să-l accept, să-l iubesc și în care să fiu mândru că m-am născut (mă rog, în limitele corectitudinei politice ca să nu sune prea fundamentalist). Un neam de care nu de mult un moldovean, astăzi cam controversat, scria foarte frumos aceste strofe:

”Neamul nostru-i foc și apă

E pământ și este cer

Cine poate să priceapă

Nepătrunsul lui mister”

și încă…

”În descântec de colindă

Neamul nostru-și plânge dorul

Dor frumos ca o oglindă

Și curat pre cum izvorul”

 

Oamenii sunt comoara cea mai de preț a unei țări, nu frumusețile naturii sau bogățiile ei. Ei sunt moștenirea lui Dumnezeu ca și odinioară poporul evreu. Și mi-a dat Dumnezeu să găsesc încă oameni frumoși la chip și la suflet. Am cunoscut câteva familii tinere, (una m-a invitat la ea acasă la un hram, cum eram un străin de-al locului) cu copii minunați, crescuți cu frica lui Dumnezeu de părinți credincioși ce țineau permanent pe masă câteva icoane cu mari duhovnici Ilie Cleopa și Paisie Aghioritul.

Care să fie secretul acestor familii binecuvântate, a frumoaselor tinere moldovence (cineva m-a atenționat să nu mă uit lung în ochii lor ca și cum aș fi riscat să arunc o privire fatală în ochii Meduzei după care urma să rămân împietrit !), bune gospodine, soții care-ți umplu casa de copii, deși cicălitoare uneori, dacă nu prea des. Dar deh, dragostea toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduiește, toate le rabdă, după cum spune cu înțelepciune versetul din Corinteni (13, 7).

Nu vreau să lungesc mult vorba dar cheia acestei înțelegeri  cred că este un verset dintr-o altă carte a bibliei, Cântarea Cântărilor, unde avem un verset ce se repetă de trei ori ca un laitmotiv foarte important pentru toate fetele din România și din lumea asta: ”Vă rog fierbinte, fice ale Ierusalimului, nu stârniți, nu treziți dragostea, până nu vine ea.” (Cântarea Cântărilor 8, 4). Nu vreau să fac apologia dragostei însă acest afect dumnezeiesc pe care ni L-a sădit în sufletele fiecăruia dintre noi, Însuși Dumnezeu care este iubire, am învățat că este ca o sămânță ce trebuie să crească în taină și să rodească doar la vremea ei. Am putea spune 18-26 de ani.

Ori societatea zilelor noastre ațâță acest sentiment la vârste prea fragede, prin intermediul mass-media, ca să-l transforme mai în colo în viciu.  Am auzit despre gogomăniile unui copilaș de 6 ani care-și invita ”prietena” la o cină romantică ! Bineânțeles că e foarte nostim și drăguț, iar maturii încurajează aceste jocuri, dar nu înțeleg că în acest fel, stârnesc dragostea înainte de-a veni ea și ne trezim la maturitate cu surprize mai puțin plăcute: depresii, anturaje dubioase, etc. Există și extrema cealaltă de-a lăsa prea târziu împlinirea dragostei într-o familie (spun cuvântul sfânt, familie, pentru că, Cântarea Cântărilor e un cântec nupțial al miresei chiar dacă erotismul predomină, însă nicidecum nu este un show senzualist, de dragul artei, al lui Rihanna sau unei alte starlete mai neaoșe !). Aici intră factorul nociv al carierei. Să ajungi cineva de succes și să ai toți banii și toate fetele ori băieții frumoși la picioarele tale.  Ajungi să îți consumi astfel energia prețioasă a tinereții în stres, țigări, băutură și distracții ieftine (ori prea scumpe) pentru a te simți un number one sau măcar un winner. După care ajungând la o vârstă înaintată cu siguranță nu mai ești bun să ai o familie așa cum îi place lui Dumnezeu. Ba te poți trezi că nu mai poți avea copii deloc. Părintele Arsenie Boca spunea că toate au leac numai inima și nervii omului nu au nici un leac. Dacă societatea zilelor noastre se pricepe să distrugă mai bine ceva, apoi aceștia sunt nervii omului… în stress. Viața trebuie trăită cu înțelepciune căci oricum uzura biologică cu timpul apare negreșit. Mai auzi la știri de câte o băbătâie care a avut un copil la senectute. Și toată media e în culmea extazului…

Revenind la moldovencele noastre, poate că păstrând o tradiție veche a părinților și bunicilor n-au pierdut acest prețios timp ca la 18-25 de ani să se mărite, cu tineri după sufletul lor, și să aducă atâția copii cât le dă Dumnezeu. Generații la rând s-a transmis o genă destul de viguroasă din familie în familie, care pe fondul evalviei și educației creștin ortodoxe, au adus pe lume copiii frumoși, sănătoși, supradotați, mă rog, un capital uman important pentru neamul din care facem parte.

Numai dacă n-ar mai crede toate prostiile modei unei Uniuni Europene oricum destul de obosite și îmbătrânite.

 

 

 

 

Comments are closed.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com