Deplorabila lume nouă.2.Conflictul

Deplorabila lume nouă.1.Dialogul.
ianuarie 28, 2015
Deplorabila lume nouă.3.Fericirea
martie 4, 2015
Show all

Deplorabila lume nouă.2.Conflictul

NOTĂ: pentru că se vor folosi citate din două cărţi diferite voi folosi pentru citatele din Huxley  caracterele, «» iar din celelalte,  ”„.
Ordinea civilizaţiei a fost ”grav” încălcată. Un străin de civilizaţia modernă, aflat într-o vizită de schimb cultural, aruncă pe geam la una din fabricile metropolei pastilele unui drog numit SOMA, în numele libertăţii. Acestea urmau să fie oferit angajaţilor, ca un tonifiant. Individul e cunoscut ca ”Sălbaticul„ , aluzie la domiciliul său dintr-o rezervaţie de indieni. Un om cu o sumară educaţie în valorile unei lumi ce încetase să mai existe. Printre altele îi plăcea să citească Shakespeare, o carte pusă la index. Alături de el apar alţi doi indivizi,  ai comunităţii civilizate care erau urmăriţi de ceva timp,  fără ca ei să știe,  pentru nemulţumirile aparatului ultrademocratic. Ei sunt Bernard și d-l Helmholtz cu funcţii destul de înalte.
Sunt aduși astfel în faţa autorităţii supreme cu putere să le hotărască soarta: d-l controlor mondial Mustafa Mond. Controlorul se ivește în faţa lor vădit distrat și nu încremenit de indignare. Cu o mină amuzată se lăsă comfortabil în fotoliu și pe un ton paternal având de-a face parcă cu boacănele unor simpli puștani se exprimă cu candoare: «Va să zică nu-ţi prea place civilizaţia,  domnule Sălbatic? ». Încurajat de tonul interlocutorului său și dorinţa de a primi clarificări de la unul care cu certitudine le are Sălbaticul răspunse impasibil «Nu». Bineînţeles că sunt lucruri pe care o persoană privată de civilizaţie le gasește uimitoare și atractive așa cum o spunea bine Shakespeare în ”Furtuna„ pe care Mond o cunoștea bine deși era una din cărţile interzise. Pentru că fiind unul din puţinii privilegiaţi care au creat legile sociale ale acestei lumi, evident  că își permitea câteodată să le încalce. Avem mai departe următorul dialog, «-Dar de ce e interzisă? – Pentru că e veche, ăsta e principalul motiv. Aici nu ne trebuie lucruri vechi.- Chiar dacă sunt frumoase? – Mai ales dacă sunt frumoase. Frumuseţea e atrăgătoare și noi nu vrem ca oamenii să fie atrași de lucruri vechi. Noi vrem să le placă cele noi».

Comments are closed.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com