De ce nu poate fi femeia preot.

Sfintii Arh. Mihail si Gavriil
noiembrie 7, 2015
Douã biserici „surori”
decembrie 19, 2015
Show all

De ce nu poate fi femeia preot.

Din nefericire nicãieri nu scrie în scripturã cã îi este strict interzisã femeii  ,preoția ceea ce dã naștere la multe interpretãri denaturate cauzate de rãuvoitorii Bisericii. În special în mediile protestante occidentale. Este cunoscut îndemnul Sfântului apostol Petru ca femeia sã tacã în Bisericã, așadar putem presupune:  ca sã nu spunã nimic inclusiv din fața ușilor împãrãtești pare puțin echivoc. Sunt femei care cântã la stranã, maicile. Rãmâne așadar, rezonabil sã ne dãm seama de lucrul acesta. Avem exemplul modelelor din Sfânta Tradiție. În nici una din epocile sfinților mari pãrinți, inclusiv în epoca de aur a Bisericii creștine, epoca sfinților ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie de Nazians și a sfântului Ioan Gurã de Aur nu s-a gãsit nici o justificare, nici o necesitate și nici mãcar o cerere, rugãminte, ca femeia sã slujeascã ca și preot. Mã întreb care e necesitatea astãzi fie și a unor biserici apostate sau rãtãcite de la dreapta credințã ca femeia sã fie preot ? Totuși din aceste pãțanii e înțelept sã învãțãm și noi care zicem cã stãm bine.

O înțelegere mai bunã asupra temei gãsim dacã definim care e de fapt funcția preotului. În primul și în primul rând, cea mai importantã funcție sau atribuție e aceea de a-l aduce pe însuși Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, credincioșilor, prin Însuși Sfântului Trup și Scumpului Sãu Sânge sub forma sfintei euharistii, a pâinii și a vinului din sf. Potir, în cadrul Sfintei Liturghii. Toate celelalte taine sãvârșite sunt susținãtoare pe parcursul vieții a acestei mari comuniuni cu Hristos.
Dacã preotul îl aduce pe Hristos sub chipul euharistiei, ei bine și femeia îl aduce pe Hristos in chipul noului nãscut pentru cã nu-i așa, omul de ambele sexe este chip al lui Dumnezeu încã de la propria-i creație. Iatã o adevãratã menire preoțeascã. Ca un fapt divers în sfânta tradiție româneasca, nu vi s-a pãrut interesant cã în portul femeiesc de la țarã acel șorț îngust sau mai lat aduce puțin cu un epitrahil ? Și în ce ipostazã aceasta ? De preot cu cãdelnița în mânã ? Ba nicidecum ! Ci de mamã, soție, sau fie și tânãrã fatã fecioarã, implicând deci instituția matrimonialã a nașterii și creșterii de prunci. Și nu e puțin lucru. Bine, or zice unii, dar de ce sã nu le facã și pe una și pe alta, cazul femeii ? Pentru cã e o urâciune înaintea lui Dumnezeu, la fel cum a fost în vechiul testament cazul levitului Core și a lui Datan și fratelui sãu Abiram. Aceștia au inițiat o revoltã împotriva lui Moise invidioși pe acesta, chipurile cã el se considerã mai favorizat înaintea lui Dumnezeu peste toatã adunarea lui Israel. Doar toți sunt sfinți și ar mai fi putut sã adauge „egali în drepturi”. Ca urmare au cerut sã slujeascã și ei ca preoți, precum Moise. Acesta le-a cerut sã vinã cu cãdelnițe și tãmâie în fața cortului adunãrii. Dar pãmântul s-a deschis și i-a înghițit pe cei trei lideri rãzvrãtiți. Morala o spune însuși Moise certându-i pe israeliți: „Ascultați dar copiii lui Levi! Prea puțin lucru este oare pentru voi cã Dumnezeul lui Israel, v-a ales din adunarea lui Israel, lãsându-vã sã vã apropiați de El, ca sã fiți întrebuințați la slujba cortului Domnului, și sã vã înfãțișați înaintea adunãrii ca sã-i slujiți? V-a lãsat sã vã apropiați de El, pe tine și pe toți frații tãi, pe copiii lui Levi, și acum mai voiți și preoția?”(Numeri 16, 8-10). Sã nu-l mânie doamnele noastre pe Dumnezeu, tot astfel, cã cine știe ce urgie ar putea veni pe capul unora. Și sã încheiem cu cel mai elocvent exemplu, Maica Domnului în multe din aparițile ei a fost vãzutã în sfântul altar, ba chiar ieșind prin sfintele uși împãrãtești cu pruncul în brațe dar subliniez apãsat cã niciodatã, dar niciodatã cu epitrahilul la gât!! În majoritatea icoanelor Maica Domnului e vãzutã cu Iisus Hristos în brațe. Așa l-a adus ea pe lume, prin naștere. Și e cunoscutã ca Theotokos, adicã nãscãtoare de Dumnezeu. Dar nicãieri nu s-a vãzut o icoanã a Maicii Domnului cu epitrahil la gât. Dacã cineva va gãsii vreodatã o astfel de icoanã îl rog sã mi-o arate și mie.

Comments are closed.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com