De ce monahii au barbă ?

NOI vs ISIS
august 10, 2016
Romania-si-dezastrul-lingvistic-Pantocrator-ro
Romania si dezastrul lingvistic
septembrie 5, 2016
Show all

De ce monahii au barbă ?

Un dicton latin spune filosofum non facit barba, cu atât mai mult nu barba face pe un monah sau preot. Dar de unde oare preferința aceasta a oamneilor lui Dumnezeu de a-și lăsa să crească barba în mod cât mai natural ? Să fie doar un moft vestimentar ? O întrebare care stârnește tot mai des curiozitatea omului contemporan, care e tot mai mult ancorat într-o societate laicizată și care nu mai înțelege sacrul.

Adevărul este că această practică are o explicație rațională. Aspectul bărbii o găsim și în alte religii cum este islamul doar ca un semn de recunoaștere pentru profeți și lideri religioși. Ori ca un simplu semn de frumusețe bărbătească, deși unele femei n-ar fi de acord cu această idee.

În creștinism fundamentul bărbii îl găsim în practica vetero-testamentară a nazireatului. Ce este însă, acest nazireat ?

Nazireatul era felul prin care o persoană de sex bărbătesc se consacra într-u toul lui Dumnezeu. Se punea pe sine însuși ori era făgăduit de mic slujirii lui Dumnezeu pe tot parcursul vieții. Această practică o găsim ca poruncă dată de însuși Dumnezeu pentru cei ce doreau să-și consacre viața lui Dumnezeu, așa cum apare în cartea Numeri (6, 5).

Nazireatul se făcea cu jurământ, iar obligațile nazireului erau să se abțină de la orice băutură amețitoare alcolică, așadar și vin. Era interzis contactul cu un trup mort și printre altele Dumnezeu specifică foarte clar, interzicerea tăierii părului celui consacrat pe toată viața: ” În tot timpul nazireatului, briciul să nu treacă pe capul lui; până la împlinirea zilelor pentru care s-a închinat Domnului, va fi sfânt; să-şi lase părul să crească în voie” Numeri (6, 1-21). Nu numai a bărbii dar și a părului capului.

Acum se înțelege de ce cei care slujesc ca preoți lui Dumnezeu sau cei care și-au consacrat viața într-o mănăstire de ce nu-și taie bărbile și își lasă părul lung, prins în spate. Tocmai a se ”oferi” lui Dumnezeu așa cum i-a creat ei, inclusiv cu podoaba capilară.

Comments are closed.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com