Ce este corectitudinea politică ? Introducere.

Ce este corectitudinea politică ? Apariție editorială.
aprilie 6, 2016
Corectitudinea politică. Multiculturalismul.
aprilie 10, 2016
Show all

Ce este corectitudinea politică ? Introducere.

Corectitudinii politică, înainte ca ea să devină o ideologie a luat naștere din mișcările social-politice din America anilor ´60. Despre ce este vorba ? Despre o mișcare socială apărută în rândurile tinerilor ca o opoziție împotriva conservatorismului și a confomismului social al anilor precedenți. A fost o revoluție nu atât culturală cât mai precis contraculturală, îndreptată împotriva cutumelor sociale privitoare la rasă și sexualtiate (considerate prea rigide), manifestată prin vestimentație, muzică, narcotice, sexualitate, etc. Este lumea generației hippy. Totodată pe plan politic e și prima mișcare pentru așa zisele drepturi cetățenești după cum le-a numit John F. Kennedy (care tot în acei ani a fost asasinat) într-un discurs televizat și a celebrului discurs al lui Martin Luther King, I had a dream (Am avut un vis), pentru buna reconciliere și pace intrarasială. Drepturile civile au fost un preludiu pentru ceea ce în viitor vor fi celebrele drepturi ale omului care au marcat atât de mult lumea după anii ´90 până în prezent.
Corectitudinea politică, termen întâlnit deseori prescurtat ca și pc (politicall corectness – cp în română) a apărut ca un termen peiorativ creat de mass-media pentru a califica activismul politic al generației anilor ˙60. Unii intelectualii militanți, dintre aceștia, s-au orientat spre mediul academic și de aici și-au propagat mai departe sistemul noilor valori. Au apărut astfel ștințe care oglindeau noul sistem de valori precum „studii culturale”, „studii visuale”; „studii sociale” etc. folosind ca unelte de lucru unele concepte precum deconstrucția și relativismul. Așadar corectitudinea politică s-a proliferat în America prin universitățile de profil umanist cum sunt cele de istorie și litere, primind diverse nume ca „fascism de stânga” datorită orientării liberale, sau „McCarthyism de stânga” aluzie la senatorul american Joseph McCarthy (1908-1957) ce avea o idee fixă în a vedea peste tot spioni și inamici ruși care trebuie deferiți justiției și deci măsuri „anticomuniste” care trebuie neapărat luate.
Îndeobște corectitudinea politică a fost percepută ca maniera de a opri prin orice mijloace acțiunea de a spune răului pe nume, chipurile pentru a nu-l frustra, deranja, supăra pe celălalt etc. Poate fi văzută ca un inventar de presupuneri asupra ceea ce e bine sau nu pentru 2842de08d3c45a0bf9bd63f392f611a5ceilalți oameni. Sau cum bine a zis cineva, în ziua de azi e mai rău să judeci răul decât să faci răul. Cam asta ar fi perspectiva CP.
Ceea ce consolidează CP ca o ideologie a fost de fapt o agendă politică pe care adepții ei o urmăreau cu asiduitate, potrivit convingerii că „societatea americană și cultura vestică este în esență rasistă, sexistă și opresivă” după cum a fost precizat într-un articol din revista New Yorker Magazine din 21 Ianurarie, 1991, pag. 34. Prin urmare au intrat o recuzită de epitete pe care adepții CP au început să le folosească precum rasist, sexist, homofob, misogin, falocentric, ginofob, xenofob etc. pentru a descrie pe oricine îndrăznesc să nu fie de acord cu ei. Deși un fenomen apărut prin anii ˙80 apogeul corectitudinii politice a fost anii 1991-1993. Campusurile universităților au fost transformate în teatre de război în care activiști corect politic au ținut diferite discursuri, atacuri asupra vechiului sistem de valori, „sexist”, „rasist” și „homofob” cum a fost precizat în articolul mai sus menționat. Cu ajutorul deconstrucție simpatizanții CP au început să „deconstruiască” realitatea și tot ce ținea de tradiție. Trebuie menționat că unul din cei mai importanți inamici ai corectitudinii politice căruia aceasta îi poartă o ură înverșunată este creștinismul (sic!)și toată tradiția creștină. Toate acestea au dus în definitiv la unele puncte de vedere ciudate, mici bizarerii, unii au înaintate eufemistic (cp folosește multe eufemisme) termenul de caracter anecdotic prin care PC vede lumea. Voi enumera mai jos câteva idei corecte politic din varii domenii foarte celebre atunci când în America corectitudinea politică era încă în floare. Așadar să ne descrețim puțin frunțile în stilul corect politic:

 • Un bărbat și o femeie având o cină romantică la lumina lumânării este ceea ce se numește a fi „prostituție”
 • Orice text scris poate să aibe atâtea înțelesuri (interpretări) diferite încât în cele din urmă nu mai are nici un înțeles
 • Istoria este doar ceea ce e important pentru tine
 • Constituția Statelor Unite ale Americii este „întruchiparea bărbatului alb cu model de proprietate”
 • „Adevăratul” fiu al lui Dumnezeu era negru și s-a născut cu 4000 de ani înainte de Iisus Hristos
 • Heterosexualitatea ca model convențional este absurdă
 • Pedofilia în sine nu este un lucru rău
 • Mark Twain era gay, sau cel puțin bisexual
 • Este imposibil ca negrii să fie rasiști
 • Subiectul lui Da` Vinci, Mona Lisa, a fost supusă violenței conjugale iar convingătorul și misteriosul ei zâmbet este specific celor care și-au pierdut cei doi dinți din față
 • Fără libertate pentru inamicii libertății !

PS: Corectitudinea politică are trei mari branșe de activitate, pe care le-am putea numi cele trei mari „-isme” ale ei. Acestea sunt etncismul sexismul, și multiculturalismul. Mai departe vom discuta pe larg despre fiecare în parte.

6edc10bf3f75fc4b6513204f2bc5fdb8

Comments are closed.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com