Ce este corectitudinea politică ? Apariție editorială.

Dickensian
februarie 13, 2016
Ce este corectitudinea politică ? Introducere.
aprilie 8, 2016
Show all

Ce este corectitudinea politică ? Apariție editorială.

După zeci de ani în care românii trăiau într-o duioasă neștiință despre așa zisa ideologie a corectitudinii politice, abia în iarna acestui an s-a tradus și la noi o carte din zecile de mii de cărți care în America au făcut obiectul politicall corectness – ului. Explicația este simplă. Având în vedere că avem de-a face cu o ideologie vastă ca și comunismul nu s-a găsit nici un specialist de-a lor, (deși mă mir) care să pună totul cap la cap într-o explicație asupra acestui fenomen social, cultural și politic. Nu vreau să folosesc cuvântul eshaustiv pentru că lucrurile sunt foarte vaste și tocmai asta cred că i-a speriat pe temerari, dar cât de cât să înțeleagă și frățiorul european sau cetățeanul planetar (?!) ce e cu corectitudinea asta politică. Să presupunem că avem un străin care, ca și când ar fi trăit pe altă planetă suntem puși în situația să-i explicăm ce este comunismul. Cu ce să începem ? De unde a început, care au fost cauzele, consecințele și deznodământul ? Foarte greu, dar nu imposibil. Așadar esticii au avut comunismul, vesticii, corectitudinea politică. Două surioare gemene.
În fine, totuși au exisat în ultimii zece ani niște publicații interesante ca cineva să-și facă o idee cât de cât despre acest lucru. Mă refer la Vladimir Volkov, cu Manualul Corectitudinii Politice. Zece motive pentru care sunt doar pe jumătate democrat (care de fapt este departe de a fi un manual, termenul manual fiind folosit doar colocvial) în rest e o carte extraordinară de o concizie de bisturiu, sau și mai binevenita carte a umoristului James Finn Gaarner, Povești corecte politic de adormit copiii.
Cât despre carea menționată mai sus, Corectitudinea politică: „religia” marxistă a Noii Ordini Mondiale este o apariție recentă care are la bază textele mai multor scriitori americani ce s-au ocupat de acest fenomen, încercând o definiție generală pentru omul contemporan. Intenția e lăudabilă și binevenită însă, citindu-i introducerea și câteva recenzii (deși nu am citit cartea), mi s-a părut că subiectul ei trage prea mult spre partea ocultă a așa zisei teorii a conspirații și instaurarea noii ordini mondiale. Însă această ideologie zeci de ani a făcut parte din preocupările prozaice cotidiene a americanului de rând, fără a avea nimic ocult.
M-a interesat și pe mine personal acest subiect pe baza căruia mi-am întocmit lucrarea de licență din anii facultății. Am folosit doar două cărți, ale profesorului universitar David Thibodaux, de la Universitatea Lafayette din statul Louisiana, cărți care s-au vândut ca bestseller-uri în America într-o anumită vreme (este vorba de Political Correctness: The Cloning of the American Mind și Beyond Political Correctness: Are There Limits to This Lunacy?). Pe mai departe voi încerca și eu o definire a acestei ideologii în linile ei specifice. O simplă traducere a acestor două cărți și era suficient ca tot omul să-și fi făcut o idee clară asupra corectitudinii politice fără a-l mai fi băgat cu capul în utopia „religiei marxiste a noii ordini mondiale”.

Comments are closed.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com